ჩიბუხა

ჭაობის ფრინველებიდან ჩვენში ყველაზე ფართოდ გავრცელებულია ჩიბუხა(ბეკასი). განსაკუთრებით მრავლად გვხვდება მიმოფრენისას. ეს გრძელნისკარტა ფრინველი პირველად გაზაფხულზე გამოჩნდება ხოლმე. იგი მრავლად გვხვდება ყველანაირ ჭაობში, მდინარის თუ ტბის პირა ჭანჭრობებში. საშემოდგომო გადაფრენა ჩვენში სექტემბრის დასაწყისიდან იწყება და ორ თვეს გრძელდება.საქართველოს ზოგ ადგილებში ეს ფრინველი ატარებს ზამთარს. ჩიბუხა, როგორც აღვვიშნეთ, ბინადრობს ჭაობიან ადგილებში, ჭალებში, ბუჩქნარებში, ლერწმით დაფარულ ადგილებში. ბუდეს იკეთებს მიწაზე, აპრილში დებს 4 კვერცხს. კრუხობის ხანგრძლივობა აღწევს 21 დღემდე. კურხად

სრულად…